Raad van State: Emissiearme melkveestallen niet zo emissiearm

Raad van State: Emissiearme melkveestallen niet zo emissiearm 

07 september 2022 - 11:30

Weer een tegenvaller. Doen sommige boeren nog zo hun best om de stikstofuitstoot terug te dringen met technologische innovaties, volgens de Raad van State is het helemaal niet zeker of zogenoemde emissiearme stallen wel echt leiden tot minder stikstofuitstoot. En dus gaat er een dikke streep door de vergunningen.

De RvS heeft voor twee specifieke stalsystemen bepaald dat provincies er bij de beoordeling van een vergunningaanvraag niet meer klakkeloos van uit mogen gaan dat de stalsystemen echt doen wat ze beloven.

Oftewel, vette pech voor iedereen die dacht zo wat extra dieren te kunnen houden. Nu moeten dat per geval bekeken worden: "Dat betekent dat melkveehouderijen met dit type stal alleen een natuurvergunning kunnen krijgen als uit een zogenoemde passende beoordeling blijkt dat de natuur geen schade oploopt", maar ja, welke melkveehouder krijgt er nu nog een vergunning?

Boerenorganisatie LTO Nederland constateert in een eerste reactie dan ook dat boeren hierdoor "verder in onzekerheid" raken. Milieuorganisatie MOB is echter wel blij:

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml