'Raad van State gaat rekenregels stikstof slopen'

'Raad van State gaat rekenregels stikstof slopen' 

23 februari 2023 - 10:19

Hadden wij al eens gezegd dat het stikstofbeleid van het kabinet faalt en faalt? Dat geldt mogelijk ook voor de rekenregels die onze regering hanteert: sinds januari vorig jaar wordt de stikstofneerslag berekend tot 25 kilometer van een project, en het is zeer de vraag of dat standhoudt bij de Raad van State die hier in maart uitspraak over gaat doen.

De neerslag komt namelijk - u verwacht het niet - in een veel groter gebied neer dan alleen binnen de zogeheten "afkapgrens" van 25 kilometer. Als de Raad van State een streep zet door de rekengrens dreigen opnieuw vertragingen bij vergunningen voor projecten, melden deskundigen aan de NOS.

Een greep uit de bezwaren: met een grens van 25 kilometer worden objecten daarbuiten buiten beschouwing gelaten - en dat is onterecht, weten we, stikstofuitstoot houdt zich niet aan kilometergrenzen (joh), er wordt door de regering niet onderbouwd waarom natuur daarbuiten wel 'veilig' is en dezelfde fout wordt gemaakt als bij onderbouwing van de bouwvrijstelling.

Kortom, er wordt weer eens niet goed nagedacht. Verrassing! O ja: het kabinet wilde dit voorjaar ongeveer 3000 bedrijven die veel stikstof uitstoten (de zogenaamde piekbelasters) benaderen met een 'aanbod'. Maar dat schiet nog niet op. Iets met 'ingewikkelde materie'. In april verwacht Van der Wal er eindelijk uit te zijn. Duurt even lang!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml