Raad van State: 'Pastafarisme' geen godsdienst
Binnenland

Raad van State: 'Pastafarisme' geen godsdienst.

Na twee jaar soebatten heeft Mienke de Wilde, fervent vergiet-liefhebber en lid van de Kerk van het vliegend Spaghettimonster, haar droom uiteen zien spatten. De Raad van State oordeelde vanmorgen dat mensen geen vergiet op hun hoofd mogen zetten bij een pasfoto voor het identiteitsbewijs.

'Pastafarisme' is geen godsdienst of levensovertuiging en dus is er geen uitzondering op het verbod op gezichtsbedekking mogelijk, aldus de rechtbank. Dat aanhangers van de Kerk het vergiet als heilig object beschouwen en daarmee het Vliegend Spaghettimonster eren kan zo zijn, er is geen sprake van enige verplichting.

Mienke spande twee jaar geleden een rechtszaak aan tegen de gemeente Nijmegen omdat haar pasfoto's voor een identiteits- en rijbewijs werden geweigerd. In de regels voor pasfoto's staat dat het hoofd gedeeltelijk bedekt mag zijn, maar alleen om religieuze redenen, zoals een hoofddoek of een tulband. Dat was bij haar ook het geval, zei de vrouw.

Wilt u meer weten over het 'geloof'? Hier kunt u meer lezen over de biervulkanen en strippers die in de hemel op u wachten.

Alle artikelen geladen. Overzicht →