Raad van State: Syriëgangers paspoort afpakken terecht
Binnenland

Raad van State: Syriëgangers paspoort afpakken terecht.

Ongelooflijk. Een reis ondernemen naar Syrië of daar plannen toe maken en dan boos zijn over het feit dat het paspoort wordt afgepakt. Sterker nog, die beslissing zelfs aanvechten tot aan de Raad van State.

Hoewel, ongelooflijk... Wat dat betreft is niet geschoten natuurlijk altijd mis in de Nederlandse rechtspraak. 

Burgemeester stond in zijn recht

Gelukkig heeft de Raad van State zojuist geoordeeld dat het terecht was dat de toenmalige burgervader van Den Haag, Jozias van Aartsen, in 2015 het paspoort heeft ingenomen van twee mannen die zich bij hun jihadisten-broeders in Syrië wilden voegen. 

Hoewel er haken en ogen zitten aan het besluit, oordeelt de Raad van State dat de paspoorten toch ongeldig blijven. Van Aartsen nam de beslissing op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, maar hij had de documenten waarop het advies gebaseerd was zelf moeten inzien en dan pas een besluit mogen nemen.

Voldoende aanwijzingen

Toch doet dit niks af aan het feit dat het besluit wel terecht is. De ene Syriëganger werd tegengehouden bij de Turks-Griekse grens met een grote hoeveelheid cash op zak, de andere was nog in Nederland maar schepte op dat hij van plan was om de reis te maken. Ook had hij veel jihadistische literatuur in huis.

Alle artikelen geladen. Overzicht →