Raad van State: Uitzetten Lily en Howick mag
Binnenland

Raad van State: Uitzetten Lily en Howick mag.

De Raad van State heeft vanmorgen bepaald dat de Armeense tieners Lily en Howick In navolging van hun moeder Nederland moeten verlaten en niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. 

De Raad van State oordeelt dat er geen vrees is voor vervolging of ernstige schade door de autoriteiten in Armenië. "Die vrees is er niet."

Wel moet Nederland afspraken maken met de autoriteiten en hulpinstanties in Armenië over de opvang van de kinderen, als moeder Armina niet in staat is haar bloedeigen kinderen te verzorgen. Die kans is reëel, aangezien zij momenteel kampt met een ernstig trauma.

In ieder geval heeft staatssecretaris Mark Harbers ervoor gezorgd dat de kinderen in hun thuisland niet op straat komen te staan maar in een pleeggezin of weeshuis terechtkomen. Ook is er geld beschikbaar gesteld.

Lily en Howick wonen al sinds 2008 in Nederland. In die periode zijn ze zestien keer verhuisd en hebben op dertien verschillende scholen gezeten. Tot vorig jaar woonden zij samen met hun moeder, maar die bleek jarenlang gelogen te hebben over zowel haar identiteit als haar nationaliteit. Bij de start van de asielprocedure verklaarde zij Russisch te zijn.

Toen de vrouw vorig jaar op 14 augustus werd uitgezet liet ze Lily en Howick onderduiken.

Alle artikelen geladen. Overzicht →