Raadslid blijkt een vluchtig beroep te zijn
Binnenland

Raadslid blijkt een vluchtig beroep te zijn.

Denk nog maar even twee keer na voordat u morgen uw voorkeurstem uitbrengt op dat ene raadslid waar u een zwak voor heeft, raadslid zijn blijkt namelijk een beroep waar het verloop nogal groot is. Liefst één op de zeven raadsleden maakt zijn of haar termijn niet vol en stopt voortijdig.

Uit een analyse van Toponderzoek, BNR en kaartenmaker Esri, blijkt dat in de afgelopen vier jaar ruim 1.300 lokale politici hun termijn niet hebben afgemaakt en voortijdig zijn opgestapt. Verreweg de meesten van hen stoppen omdat ze het allemaal niet meer aankunnen: de politiek blijkt toch wat meer tijd te kosten dan vooraf gedacht.

"Maar we horen ook dat raadsleden stoppen vanwege een nieuwe baan, een verslechterde gezondheid, een andere privésituatie of het hebben van andere politieke inzichten dan de rest van de partij", aldus Martijn Hulsen van Toponderzoek.

Bij de SP spannen ze de kroon. Een kwart van de raadsleden die de partij in totaal afleverde haalde de eindstreep niet. Al betreft één van hen natuurlijk wel Lilian Marijnissen, die haar zetel in de gemeenteraad in Oss opgaf om zich te richten op de Tweede Kamer-verkiezingen van vorig jaar.

Alle artikelen geladen. Overzicht →