Raam ingegooid bij vergadering over Fries 'koloniaal evenement' 

08 maart 2018 - 11:31

In Friesland, waar normaal gesproken nooit wat gebeurd, is gisteravond in Akkrum een raam ingegooid van het 'Theaterhûs'. Dit gebeurde tijdens een vergadering over een evenement rond Folkert Kuipers, of zoals hij later bekend stond Frank Cooper, dat in juni in het dorp plaatsvind.

Deze lokale held opende in 1896 het Grootste Warenhuis ter Wereld in New York. In het dorpscentrum wordt dat tot zo’n zestien meter hoogte nagebouwd, terwijl vijfhonderd figuranten het straatleven uit die tijd naspelen.

Hartstikke leuk natuurlijk, maar tegelijkertijd is het ook een verheerlijking van die periode en dat mogen wij westerlingen niet doen natuurlijk. Ons verleden is doordrenkt van racisme zoals u weet en Amerikanen hebben genocide gepleegd op de Indianen. Wij denken dan ook dat de vernielzucht van de dader misschien iets daarmee te maken heeft maar hee, dat zijn slechts vermoedens.

Een getuige heeft overigens een duidelijk signalement van de dader, maar heeft (nog) geen aangifte gedaan. Diegene krijgt eerst de kans zichzelf bij de eigenaar te melden. Kijk, zo lossen die Friezen dat op. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.