Racisme in Suriname: 'blanken beroofd om koloniale verleden'
Buitenland

Racisme in Suriname: 'blanken beroofd om koloniale verleden'.

Twee blanke toeristen zijn vorige week in Suriname op een brute wijze beroofd. De reden waarom juist zij het zo moesten ontgelden zou puur te maken hebben met het feit dat ze (verre, verre) nakomelingen zijn van 'slavendrijvers'.

De beroving vond plaats in de buurt van de Toematoe-brug. "Het was een verschrikkelijke ervaring. Ik zag iemand plotseling op de auto afrennen met een geweer in zijn hand. Hij loste een schot in de lucht en toen begreep ik dat het ernst was", zo doet chauffeur John Tojo zijn verhaal in De Ware Tijd. 

Eenmaal uitgestapt werden ze naar een plek vervoerd waar nog twaalf anderen gevangen werden gehouden. "Wij moesten ook op de grond gaan liggen en vooral de blanke toeristen die ik vervoerde werden mishandeld."

Volgens de krant is er maar één reden waarom juist de blanken het zo moesten ontgelden: "Omdat zij volgens de rovers gezien werden als nakomelingen van slavendrijvers moesten ze hardhandig aangepakt worden."

Het geval staat bovendien niet op zich, maar is één van de vele berovingen op de weg naar Langatabiki. Districtscommissaris Margretha Malonti bevestigt dat de criminaliteit de afgelopen periode is gestegen in haar gebied.

Onderstaand filmpje gemaakt vlak na de beroving:

Alle artikelen geladen. Overzicht →