Radicale moslim krijgt cel voor slopen Timboektoe
Buitenland

Radicale moslim krijgt cel voor slopen Timboektoe.

Voor het eerst is er iemand veroordeeld voor vernieling van cultureel erfgoed in de Malinese stad Timboektoe. Het gaat om een radicale moslim die van het Internationaal Strafhof in Den Haag negen jaar de bak in moet. Het wordt gezien als oorlogsmisdaad. 

 

 

De desbetreffende meneer is een Malinese sharia-expert, genaamd Ahmad Al Fagi Al Mahdi. Hij stond terecht voor de sloop van veertien graftombes in Timboektoe. In de graven lagen resten van moslimgeleerden die in de omgeving worden gezien als heiligen, aldus de NOS.

De sharia-expert was destijds lid van de moslim-extremistische militie Anscar Dine, die in 2012 de macht in het noorden van Mali had. Hij vond dat de lokale bevolking zich schuldig maakte aan afgoderij omdat ze de geleerden vereerden. Daarom besloten de rebellen de graftombes te vernielen. 

Naast het slopen van het cultureel erfgoed vinden mensenrechtenorganisaties dat het Strafhof zich ook moet buigen over andere beschuldigen tegen Al Mahdi. Zo wordt hij verdacht van een rol bij verkrachtingen en seksuele slavernij in Maili, maar hiervoor is hij niet gedaagd. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →