Ramadanbetutteling

Ramadanbetutteling 

08 mei 2019 - 12:31

Het is weer die tijd van het jaar. De eigenaar van de buurtwinkel bij mij om de hoek kijkt nog chagrijniger dan normaal. Wanneer ik ’s avonds door mijn Haagse wijk naar het station loop, zie ik ineens opvallend veel mannen in islamitische gewaden. Dat is op zich een vrij normaal verschijnsel in deze wijk, maar meestal zijn het alleen oudere Marokkaanse mannen die zich in islamitische klederdracht hullen. Gisteravond hadden opeens ook jongens van rond de twintig hun trainingspakken en petjes vervangen door een djellaba. Ik was bijna bang dat de As-Soenna moskee een filiaal bij mij in de straat had geopend.

Dat is niet het geval. De chagrijnige blik van de winkeleigenaar en de plotselinge toename van mannen in djellaba’s hebben één verklaring: de Ramadan is weer begonnen. Natuurlijk! Ik had het kunnen weten aan de ongebruikelijk grote hoeveelheid koekjes en andere zoetigheid die bij mijn Marokkaanse bakker stond uitgestald toen ik daar gisteren mijn ontbijt kwam halen.

Dat ik in mijn multiculturele Haagse buurt wat merk van de Ramadan, is niet zo gek. Maar als het aan de NOS ligt, moeten ook mensen die in Schubbekutteveen wonen op de hoogte zijn van de islamitische vastenmaand. Zo berichtte de NOS-website eerder deze week opgetogen over moslims die andere moslims helpen tijdens de Ramadan. Dat heeft natuurlijk nul nieuwswaarde - het zou pas écht nieuws zijn als moslims niet-moslims hielpen. Ook het Jeugdjournaal pakt groot uit ter gelegenheid van de jaarlijkse vastenmaand met meerdere blije “reportages”. Kennelijk ziet de staatsomroep het als prioriteit om heel Nederland op de hoogte te stellen van dit fenomeen.

Ik erger me kapot aan deze Ramadanbetutteling. Eigenlijk is het nogal beledigend tegenover moslims zelf dat de media het zo belangrijk vinden om iedereen te vertellen over de Ramadan. Zijn moslims zelf dan niet in staat om uit te leggen dat ze aan het vasten zijn? En is het écht zo erg als ze een keer de vraag krijgen of ze dan ook geen water drinken? En waarom zou heel Nederland moeten meeleven met een traditie die in de eerste plaats van moslims zelf is? Prima als je een maand lang wilt vasten, ik word er niet warm of koud van.

Bovendien worden moslims door de NOS in een keurslijf gedrukt. Het zal u misschien verbazen, maar er zijn ook moslims die helemaal geen zin hebben om te vasten. Ik heb meerdere vrienden met een islamitische achtergrond die verbaasde blikken krijgen van niet-islamitische collega’s wanneer ze overdag een kop koffie drinken of een broodje eten. “Maar moet jij niet vasten?” is dan de vraag. De goede bedoelingen van de NOS dragen daarmee bij aan een strak islamitisch kader waaraan sommige moslims juist graag willen ontsnappen. Kappen dus met die Ramadanbetutteling.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie