Ranking the Stars censureert racistische Patty Brard
Entertainment

Ranking the Stars censureert racistische Patty Brard.

In het BN'ers-zeiken-BN'ers-af-programma Ranking the Stars is multitalent Patty Brard over de racistische schreef gegaan. Ze zei "rot op naar je eigen land, ga terug naar Marokko. Wanneer pak je het vliegtuig?" tegen presentator Ajouad El Miloudi. De makers van het programma besloten Patty tegen zichzelf in bescherming te nemen door de uitspraken te censureren. 

Het begon allemaal toen El Miloudi, presentator van onder meer De Keuringsdienst van waarde, Patty op de laatste plaats zette in belangrijke ranking 'naar wie zou jij een straatnaam vernoemen?'. Hij vond dat je dit pas kan doen als iemand iets heeft betekend voor een groep of maatschappij, zo weten de onderzoeksjournalisten van de Volkskrant.

Dat ging Patty niet in de koude kleren zitten. In haar column in roddelblaadje Weekend schreef ze dat het "de heftigste aflevering" ooit was. Een "snotneus" had haar gepakt op een van "mijn zwakste plekken, mijn gevoel". In de aflevering is te zien dat ze slechts reageert met: "Ik ga me niet eens verdedigen. Ik kende jou niet, maar dit bewijst het. Wat ben jij dom." Andere BN'ers namen het voor Patty op. 

Bullshit

In werkelijkheid kwam er nog wat racistische vuilbekkerij achteraan. Volgens eindredacteur Pim Castelijn had iedereen direct door dat Brard te ver ging, en is in overleg met alle betrokkenen besloten het fragment te censureren. Dat klopt niet, zegt El Miloudi. "Bullshit. Er is mij niets gevraagd en ik heb nergens in toegestemd. Ik wilde juist dat het fragment zou worden uitgezonden, om te laten zien hoe Patty Brard tegen Marokkanen aankijkt."

Na het zien van de aflevering besloot El Miloudi met de uitspraken naar buiten te komen. "Nu word ik neergezet als de grote boosdoener, terwijl zij zegt dat ik het land uit moet. Dit is pijnlijk. Zij ging buiten haar boekje, ik niet." Brard herhaalde de opmerking overigens nog een keer bij het afscheidnemen. "Het is goed hoor schat, zei ze, en nu snel terug naar Marokko, hahaha."

Alle artikelen geladen. Overzicht →