Rapport: 'Keihard falende Pompekliniek faalde nog harder'

Rapport: 'Keihard falende Pompekliniek faalde nog harder' 

13 juni 2023 - 15:54

Dat het een puinhoop is bij de Pompekliniek in Nijmegen wisten we al. Zo ontsnapten er tbs'ers in 2017 en 2019 en ook vorig jaar was het twee keer raak. In een snoeihard rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid gaat de tbs-instelling nu met de billen bloot.

Zo was er geen toezicht op het terrein toen de gevaarlijke tbs'ers Sherwin W. en Luciano D. ervandoor gingen. Dit konden ze doen op de 'klassieke manier', zoals in de film zeg maar: door een gat in het hek te knippen. Luciano kon na een klopjacht door de politie gearresteerd worden, maar de vuurwapengevaarlijke Sherwin vluchtte naar Spanje en kon pas eerder dit jaar aangehouden worden.

Nu kun je denken, 'wat knap' dat ze konden ontsnappen, maar dat was eigenlijk appeltje eitje. Er waren voldoende signalen dat de twee tbs'ers een groot risico vormden, maar de kliniek onderkende die onvoldoende. Bovendien konden ze in de acht weken ervoor meer dan zesduizend keer (!) naar buiten bellen, zonder dat de gesprekken werden gemonitord.

Ze kregen met andere woorden vanaf het begin veel te veel vrijheid. Hoe dan?! Het gaat immers niet om mensen die iets gestolen hebben uit de supermarkt of een keer te hard hebben gereden. Het gaat om vuurwapengevaarlijke mensen, of zedendelinquenten. Wat de risico's zijn als dit soort tuig vrij rondloopt buiten, zagen we bijvoorbeeld aan wat er met Anne Faber gebeurde.

Je verwacht dat het personeel wat scherper is, maar dat was het niet. Ondanks te laat terugkomen van verlof, weglopen van de begeleider en zich niet aan afspraken houden, konden Sherwin en Delano hun gang gaan. Apart van elkaar pleegden ze tijdens eerder verlof een delict waarvoor ze tbs kregen opgelegd. De kliniek sloeg hier niet op aan en hield de twee niet extra goed in de gaten.

Kortom, niet alert en niks geleerd. Ondertussen belooft de kliniek beterschap. En kunnen wij alleen maar hopen dat andere instellingen hun beveiliging beter op orde hebben.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml