Rapport: 'Omwonenden Tata Steel massaal aan de schadelijke uitstoot'

Rapport: 'Omwonenden Tata Steel massaal aan de schadelijke uitstoot' 

02 september 2021 - 10:49

Dit wisten we al natuurlijk, maar nu bewijzen wetenschappelijke metingen het ook: wonen in de buurt van de hoogovens van Tata Steel is niet bevordelijk voor de gezondheid op de lange termijn, blijkt allemaal uit een rapport van het RIVM.

Hoe het RIVM dit weet? Nou, door het afgelopen jaar op tientallen plekken in Wijk aan Zee, Beverwijk, Velsen, IJmuiden en Heemskerk neergedwarreld stof te verzamelen (wat een k*twerk moet dat zijn geweest). Dat gebeurde zowel op straat als bij mensen in huis. Dit stof werd in een laboratorium vergeleken met stof dat verzameld was in Amersfoort, De Rijp (bij Alkmaar) en De Zilk (bij Noordwijk). Die plaatsen liggen ver van Tata Steel.

En wat blijkt?

"In het stof in Wijk aan Zee werd ongeveer 900 keer zo veel vanadium, 160 keer zo veel mangaan en 150 keer zo veel ijzer gemeten als buiten de IJmond. "Dit geldt vooral voor de locaties die het dichtst bij het terrein van Tata Steel liggen", aldus het RIVM. Andere stoffen die veel zijn gemeten in de buurt van Tata Steel zijn chroom, magnesium, nikkel, arseen, cadmium, aluminium, calcium, strontium, barium, koper, kobalt en zink."

En stoffen als ijzer, mangaan, vanadium en chroom "zijn typerend voor de staalindustrie". Eén en één is twee, dus Tata Steel is de boosdoener.

Lokale actiegroep: 'Leuk, maar wat moeten we hiermee?'

Eindelijk erkenning voor al het potentiële leed dat de mensen te wachten staat, zou je zeggen. Maar de omwonenden van Tata Steel zijn helemaal niet te spreken over het onderzoek naar vervuiling in het gebied. Het RIVM heeft namelijk helemaal geen metingen verricht bij de schoorstenen van de staalfabriek, waar de schadelijke stoffen vandaan zouden komen. "Wij hebben niets aan dit onderzoek omdat niet aan de bron is gemeten", zegt Stichting Schapenduinen van ondernemer Jan de Jong.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml