'Rassenrellen' verdelen Chemnitz
Buitenland

'Rassenrellen' verdelen Chemnitz.

Nicht gut, menschen. Nicht gut. In het Duitse Chemnitz is het gisteren opnieuw tot een confrontatie gekomen tussen rechtse en linkse betogers en de politie, zo meldt het Algemeen Dagblad. Zes mensen raakten hierbij gewond.

Ook werd er wederom jacht gemaakt op buitenlanders. Volgens regeringswoordvoerder Steffen Seibert was er een "heksenjacht op mensen met een ander voorkomen". Drie slachtoffers van een groep rechtse razernij hebben aangifte gedaan. Het gaat om een Syriër, een Afghaan en een Bulgaar.

Gisterenavond verzamelden zich 800 tot 1.000 mensen bij een standbeeld van de communistische denker Karl Marx. Getooid met Duitse vlaggen en spandoeken wilden zij duidelijk maken dat criminele buitenlanders en terreur wat hen betreft niet welkom zijn in Duitsland. 

AfD bij betoging

AfD-politicus Markus Frohnmaier tweette: 'Als de staat niet langer burgers beschermt dan gaan mensen de straat op en beschermen ze zichzelf'. AfD voegde zich trouwens bij de demonstranten, maar wil wel duidelijk maken dat het niets te maken heeft met de jachttaferelen die zich in de stad afspeelden.

Een regeringswoordvoerder meldt dat "In Duitsland geen ruimte voor het recht in eigen hand nemen is, voor groepen die op straat haat willen verspreiden, voor intolerantie en voor extremisme". Tim Detzner, woordvoerder van de Linken zegt: Het beeld dat er op mensen wordt gejaagd die eruitzien als buitenlanders is beangstigend. We willen laten zien dat Chemnitz een ander kant heeft en die is kosmopoliet en neemt afstand van xenofobie."

Waarom het momenteel in Chemnitz tot ongeregeldheden komt is terug te voeren naar afgelopen weekend, toen de 35-jarige Daniël Hillig werd doodgestoken. Hiervoor zijn een 23-jarige Syriër en een 22-jarige Irakees aangehouden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →