Ratten in opmars in Den Haag
Binnenland

Ratten in opmars in Den Haag.

Tijdens het reces op het Binnenhof stroomt Den Haag vol met ratten. Zowel de bruine als de zwarte variant zijn flink in opmars in die mooie stad achter de duinen. 

Volgens het AD ging het dit laatste kwartaal om liefst "75 procent meer meldingen dan in dezelfde periode vorig jaar". Je treft het ongedierte niet alleen op straat maar ook in recreatiegebieden en huizen. RIVM wijst op een reeks potentiële oorzaken, zoals warm weer, veel voedsel en striktere regels omtrent rattengif. 

Via contact met een al dan niet levende rat of zijn urine kan je de ziekte van Weil krijgen, maar dat is een gering risico. "We hoeven niet meteen in paniek te zijn als we een rat in huis zien, maar het is wel verstandig er iets tegen te doen", aldus onderzoekster Miriam Maas. 

Zwemwater kan volgens haar ook gevaarlijk zijn. "We gaan mensen niet direct ontraden om in natuurwater te zwemmen, maar zorg er wel voor dat je het water in elk geval niet binnenkrijgt. En pas op met lauw, stilstaand water."

Het is volgens Maas nog "te vroeg" om te spreken van een plaag. "Het zou een incidentele toename kunnen zijn. Over een jaar of twee kunnen we echt iets zeggen over de ontwikkeling van de populatie."

Alle artikelen geladen. Overzicht →