RCC: '"Kwetsend" transgender-spotje toch niet kwetsend'

RCC: '"Kwetsend" transgender-spotje toch niet kwetsend' 

07 juni 2023 - 14:19

Het is tijd voor ophef. Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie (RCC) heeft een uitspraak over een radiospot over het wetsvoorstel voor de Transgenderwet herzien. De RCC oordeelde in april dat het radiospotje van Gendertwijfel "nodeloos kwetsend was", maar in hoger beroep wordt dit nu ingetrokken.

In het bewuste spotje ageert een "moeder" tegen de nieuwe Transgenderwet. "Mijn dochter kan zich registreren als man, onze zoon als vrouw, dit kan zelfs onder de 16 jaar", zegt de vrouw. "Geslacht is toch geen keuze?" Volgens de RCC was het duidelijk dat de vrouw haar eigen mening geeft. "Zij doet dit echter op een toon die niet anders kan worden opgevat dan spottend, verontwaardigd, neerbuigend en afwijzend".

Op basis van die combinatie van gesproken tekst en intonatie was de reclame volgens de Commissie nodeloos kwetsend voor jonge transgenders, maar daar ging Gendertwijfel tegen in beroep. Met succes: het College van Beroep vindt dat er onvoldoende grond is om te oordelen dat de uiting nodeloos kwetsend was en heeft de eerdere uitspraak daarom vernietigd. Wel schrijft het College in het oordeel dat de uiting van Gendertwijfel "onvoldoende accuraat en feitelijk onjuist" was.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml