Reacties politiek na presentatie MH17-onderzoek
Binnenland

Reacties politiek na presentatie MH17-onderzoek.

Vlucht MH-17 is neergeschoten met een BUK-raket vanaf Oost-Oekraïne, dat is de conclusie die getrokken wordt uit de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek die vandaag werden gepresenteerd. De reacties van politiek Den Haag lieten niet lang op zich wachten.

De verschillende partijen zijn vooral opgelucht dat de bevestiging van wat iedereen al dacht er nu eindelijk is, maar ze vinden ook dat alles nu in het werk moet worden gesteld om de daders te pakken.

Han ten Broeke, Tweede Kamerlid van de VVD, laat weten: "Van de nabestaanden wordt ongelofelijk veel geduld gevraagd. We weten nu wel wat er gebeurd is en hoe het gebeurd is, maar nog niet door wie".  Ook zijn collega Michiel Servaes (PvdA) vindt dat nu de bevestiging er is actie ondernomen moet worden. "Dit mag niet onbestraft blijven." Emil Roemer (SP) vindt dat er geen speld tussen de resultaten te krijgen is. "Het is vooral een heel belangrijke tussenstap."

Rusland

Raymond de Roon (PVV) vindt dat Rusland nu "heel wat uit te leggen heeft". Die mening heeft ook Joël Voordewind (CU): "Rusland kan de daders dan wel in bescherming willen nemen, de druk moet in ieder geval zo hoog mogelijk worden opgevoerd. Een vervolg door een multinationale rechtbank kan leiden tot een internationaal opsporingsbevel".

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over de resultaten van het onderzoek, weet het ANP.

Alle artikelen geladen. Overzicht →