Rechtbank: Discriminatie om vergiet = OK
Binnenland

Rechtbank: Discriminatie om vergiet = OK.

Slecht nieuws voor discipelen van het Vliegende Spaghettimonster: u mag niet met een vergiet op uw hoofd op uw rijbewijs staan. De rechtbank in 's-Hertogenbosch oordeelde vandaag dat de gemeente Eindhoven een pasfoto waarop een man met een vergiet op zijn hoofd staat terecht heeft geweigerd.

De kerk van het Vliegende Spaghettimonster werd in 2006 opgericht door een Amerikaanse activist die zich ergerde aan de voorkeursbehandeling die religieuze mensen vaak krijgen. Inmiddels heeft de Noedelige Schepper aanhangers, die zich pastafari's noemen. Het dragen van een vergiet op het hoofd is volgens aanhangers een religieuze uiting en moet dus net als bijvoorbeeld een hoofddoekje worden behandeld.

De rechtbank denkt daar dus anders over, zo meldt de NOS. Volgens de rechter heeft het Europees Hof van de Rechten van de Mens al duidelijk gemaakt dat de kerk van het Vliegende Spaghettimonster geen bonafide religie is. Bovendien bleek de Eindhovenaar tijdens de zitting niet voldoende in staat om vragen over de inhoud van zijn religie te beantwoorden, zodat de man volgens de rechtbank niet kon aantonen dat hij daadwerkelijk volgeling is van de religie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →