Rechtbank: Ganzen vergassen mag niet
Binnenland

Rechtbank: Ganzen vergassen mag niet.

De provincie Zuid-Holland wilde dolgraag de ganzenpopulatie wat kleiner maken door er duizenden met CO2 te vergassen, maar de rechtbank in Den Haag fluit de provincie nu terug in de door de Faunabescherming aangespannen zaak.

Maar waarom in hemelsnaam? Het vergassen van de ganzen zou nodig zijn voor de vliegveiligheid rond Schiphol. Het helpt namelijk voor piloten niet echt mee dat het luchtruim met duizenden ganzen gedeeld moet worden. Ook is er veel schade in de landbouw, aangezien de ganzen alles kaalvreten.

Dinsdag zou er begonnen worden met deze maatregel, waarbij grote groepen ganzen naar een container worden gedreven en daar worden gedood met CO2, maar dat gaat dus niet door omdat de rechter de zogenaamde argumenten niet overtuigend genoeg vindt.

De rechtbank stelt daarnaast dat ondanks het al jarenlang doden van ganzen, de populatie niet kleiner is geworden. "Het doden van ganzen rond Schiphol blijkt de afgelopen jaren derhalve niet effectief te zijn geweest, laat staan dat een noodzaak is aangetoond."

Alle artikelen geladen. Overzicht →