Rechtbank laat Jihad-haatbaard vrij
Binnenland

Rechtbank laat Jihad-haatbaard vrij.

Ophef in opkomst, landgenoten. De rechtbank in Amsterdam heeft zojuist besloten om Mounim A. naar huis te sturen.

Mounim A.? Wacht, stopf. Dat is die verschrikkelijk goed geïntegreerde 27-jarige jongen die via sociale media niet alleen zou hebben opgeroepen tot 'een gewapende strijd' in Nederland (Jihad), maar via de geheime chatdienst Telegram ook nog eens honderden video's en afbeeldingen doorstuurde van onthoofdingen, martelingen en oproepen om terroristische aanslagen te plegen op Westers grondgebied.

Volgens zijn advocaat Vito Shukrula is A. achterlijk geboren nooit in de veronderstelling geweest dat hij iets strafbaars deed. Daarnaast zou hij dergelijk materiaal "alleen maar hebben doorgestuurd en meestal zelf niets hebben bekeken." Bovendien, zo wil Shukrula benadrukken, is zijn cliënt allesbehalve een "haatbaard" en zat er geen ideologie achter het doorsturen.

Toch knap van zo'n raadsman, een dusdanig ongeloofwaardig pleidooi houden en er dan nog in slagen de rechtbank te overtuigen ook. Voor straf mag A. zich niet meer begeven op sociale media. Ook moet hij zich af en toe melden bij de reclassering. Tussen het uitkering trekken door zijn veertigurige werkweek door dan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →