Rechter: '3x levenslang voor neerknallen MH17, 1x vrijspraak'

Rechter: '3x levenslang voor neerknallen MH17, 1x vrijspraak' 

17 november 2022 - 18:58

Het hoge woord is eruit: na een jarenlange, slepende rechtszaak werd er vandaag rechtgesproken voor het neerhalen van vliegtuig MH17 op 17 juli 2014, waarbij zoals bekend 298 mensen om het leven kwamen. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin (51), zijn rechterhand Sergej Doebinski (60) en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (50). Oleg Poelatov (56) is vrijgesproken.

Volgens de rechtbank is bewezen dat het drietal een rol heeft gehad in het laten aanrukken of het afvoeren van de Buk-TELAR. Voor Poelatov geldt dat er "geen aanwijzing" is voor zijn tussenkomst, ook staat niet vast dat hij het afvuren van de Buk-raket heeft kunnen voorkomen.

De gevolgen van het neerhalen van het toestel zijn volgens de rechtbank "zo ernstig" en de houding van de nu veroordeelde verdachten "zo verwerpelijk" dat niet kan worden volstaan met een tijdelijke gevangenisstraf.

Rusland gaat het standpunt "onderzoeken" van de Nederlandse rechtbank die zegt dat MH17 is neergeschoten door een raket van Russische makelij. Lekker blijven ontkennen, hebben ze goed afgekeken van hun Sovjet-voorgangers.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml