Rechter: 'Bombardement Afghanistan onrechtmatig, NL moet dokken'

Rechter: 'Bombardement Afghanistan onrechtmatig, NL moet dokken' 

23 november 2022 - 13:18

Wel ja. De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat het Nederlands bombardement tijdens de slag om Chora (Afghanistan) in 2007 onrechtmatig was. En dat is niet alles: de Staat moet nu een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Bij het bombardement op een ommuurd wooncomplex kwamen vijftig tot tachtig burgers om het leven.

Een overwinning dus voor de Afghanen die de zaak in 2019 hadden aangespannen. Ze lagen met hun families in de huizen te slapen toen de bommen vielen en vroegen een schadevergoeding van Defensie. Die is nu dus toegewezen. Hoe hoog dat bedrag precies moet zijn, moet in een volgende procedure worden bepaald.

Het was bekend dat in het complex in de Afghaanse provincie Uruzgan burgers woonden. Volgens onze overheid gebruikte de Taliban het complex echter voor militaire doeleinden en was het bombarderen in juni 2007 daarom niet onrechtmatig.

De rechter is het hier niet mee eens: "Uit de rapporten die de Staat heeft overgelegd, met daarin logboeken over de uren vlak voor het bombardement, kan die conclusie niet worden getrokken." De rechtbank noemt het bombarderen daarom in strijd met het internationaal oorlogsrecht. "Het bombardement is om die reden dus wel onrechtmatig", aldus de rechtbank in de uitspraak.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml