Rechter: Coronapas mag gewoon blijven

Rechter: Coronapas mag gewoon blijven 

06 oktober 2021 - 11:31

En weer een kort geding waarbij de Staat in het gelijk wordt gesteld en burgers die menen te moeten strijden voor uw vrijheid vette pech hebben: advocaat Bart Maes had de overheid voor het hekje gedaagd vanwege de invoering van de coronatoegangspas, maar de rechtbank in Den Haag heeft de eis afgewezen. Dus downloaden maar, die QR-code.

Maes vond de controles op de QR-codes "onwettig, strafbaar en discriminerend" en volgens hem is de maatregel in strijd met de grondwet en internationale verdragen. De rechter gaat daar niet in mee, zoals rechters al vaker hebben gezegd stellen ze zich terughoudend op bij het beoordelen van nieuwe coronamaatregelen.

Alleen als er sprake zou zijn van onredelijk beleid of een gebrek aan wettelijke grondslag kan de rechter ingrijpen. En dat zou hier niet het geval zijn. Er is een wettelijke grondslag voor de invoering van de pas en de Staat heeft begrijpelijk uiteengezet dat coronamaatregelen nog steeds nodig zijn (ook al beweren bepaalde mensen van niet).

Het testen voor toegang heeft een legitiem doel, vindt de rechter: de beperking van de verspreiding van het virus (op zich voor de hand liggend). En discriminatie? Het hanteren van het bewijs is niet in strijd met het discriminatieverbod, oordeelt de rechter, en maakt geen inbreuk op grond- en mensenrechten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml