Rechter: Doei met je islamitisch huwelijk, gewoon scheiden
Binnenland

Rechter: Doei met je islamitisch huwelijk, gewoon scheiden.

De rechtbank in Den Bosch heeft geoordeeld dat een Irakese man uit Den Bosch gewoon moet meewerken aan de scheiding die zijn vrouw heeft aangevraagd. De man wilde dit alleen vrijwillig doen wanneer zijn eveneens Irakese vrouw hem de bruidsschat (gouden sieraden en vierduizend euro) terug zou geven. 

Volgens Omroep Brabant sloot het stel twee jaar geleden een islamitisch huwelijk. Vorig jaar liep dit huwelijk stuk en vroeg de vrouw een scheiding aan. Haar wederhelft stelde echter dat de rechtbank in Den Bosch niet bevoegd is de scheiding uit te spreken, omdat alleen de shariarechter een islamitische echtscheiding kan bewerkstelligen. 

De rechtbank gaf de man wat dit laatste betreft gelijk. Maar er werd ook gesteld dat de man een "onrechtmatige daad pleegt ten opzichte van zijn vrouw". Als het islamitische huwelijk in stand blijft, wordt inbreuk gedaan op de rechten en vrijheden van de vrouw. De vrouw zou dan namelijk geen nieuwe relatie mogen hebben. Mocht ze dit toch doen, dan liggen eerwraak en strafvervolging op de loer. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →