Rechter erkent genderneutraal ook als 'geslacht' 

28 mei 2018 - 14:00

Een historische uitspraak van de rechtbank van Roermond. De rechter staat toe dat in de geboorteakte van een 56-jarige vrouw niet het geslacht als 'vrouwelijk' wordt benoemd, maar als 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'.

Wat is er allemaal aan de hand? Toen de vrouw geboren werd, kon haar geslacht niet worden vastgesteld. Ze werd geboren als interseksueel, oftewel ze had zowel mannelijke als vrouwelijke lichamelijke kenmerken.

Zijn/haar ouders hadden hem/haar echter ingeschreven als jongetje. Tijdens de puberteit bleek dat hij zich geen man voelde, waarop medische behandelingen volgden om een vrouw te worden. Dit bleek later ook niet afdoende, waarop zij naar de rechter stapte om in haar paspoort op te laten nemen dat ze genderneutraal is, met succes dus. 

De wens om te worden erkend als iemand die noch man noch vrouw is, werd in 2007 nog afgewezen door de Hoge Raad, omdat de tijd daar niet rijp voor zou zijn. De rechtbank in Roermond oordeelde dat die tijd nu wel is gekomen, gezien de 'maatschappelijke en juridische ontwikkelingen'. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie