Rechter geeft staat gelijk: sleepwet mag ondanks aanpassingen doorgaan 

26 juni 2018 - 12:40

De rechter heeft geen boodschap aan het feit dat het toch een tikkeltje dubieus is dat het kabinet de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) op 1 mei 'gewoon' heeft ingevoerd, voordat de Tweede Kamer zich over eventuele aanpassingen kon buigen.

Dat is de conclusie van het kort geding dat twaalf organisaties - waaronder Bits of Freedom, Greenpeace en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten - hadden aangespannen tegen de staat. Het kabinet 'beloofde' na uw 'nee' in het referendum de wet te zullen aanpassen, maar ondertussen ging die wel gewoon vrolijk in.

"Dat de regering wel aankondigt de wet te willen wijzigen, maar de daad nog niet bij het woord voegt en de wet al wel invoert, doet geen recht aan de uitslag van het referendum", aldus een teleurgestelde Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom tegen het AD.

Zoals bekend is mogen de inlichtingendiensten nu zonder tussenkomst van een rechter op grote schaal informatie verzamelen, mensen hacken en informatie doorspelen aan buitenlandse diensten. Maar niet getreurd: de landsadvocaat (advocaat van staat, red.) laat weten dat het beeld dat vele onschuldige burgers worden afgeluisterd "vals" is.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie