Rechter: Het is oké als marechaussee bij controles let op etniciteit

Rechter: Het is oké als marechaussee bij controles let op etniciteit  

22 september 2021 - 12:56

O jee, heel veel boze mensen in 3, 2, 1... De marechaussee mag etniciteit 'gewoon' meewegen bij de beslissing om iemand aan de grens uit een rij te halen en te controleren. Dat is niet in strijd met het verbod op discriminatie en daarom hoeft de dienst de controles niet te veranderen.

Enkele burgers (waaronder het Eindhovense raadslid Mpanzu Bamenga van D66) en maatschappelijke organisaties (waaronder Amnesty International en RADAR) hadden de marechaussee voor het hekje gedaagd. De klagers zeggen dat de marechaussee aan etnisch profileren doet. Mensen met een donkere huidskleur worden volgens hen eerder uit de rij gepikt dan anderen. Pure discriminatie en daar moet de grenspolitie mee stoppen. De marechaussee was zich uiteraard van geen kwaad bewust.

De rechter kiest dus de kant van de marechaussee. Het is oké om etniciteit mee te wegen bij de vraag wie in de rij eruit te pikken, zolang het maar niet de 'hoofdreden' is. "Deze uitspraak is een enorme gemiste kans voor Nederland. De deur voor discriminatie staat wagenwijd open. Dat is schadelijk, voor iedereen in Nederland maar ook voor de marechaussee. Heel erg zuur", aldus Jelle Klaas, de advocaat van de klagers. Hij zegt dat de eisers waarschijnlijk in beroep gaan.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml