Rechter: Jochie (12) mag zich laten prikken, ook als palief dat niet wil

Rechter: Jochie (12) mag zich laten prikken, ook als palief dat niet wil 

23 september 2021 - 14:04

Als vader zijnde fel tegen vaccinatie zijn en je zoon hiertegen willen beschermen door geen toestemming te geven. De rechter heeft bepaald dat u dan dikke pech heeft en uw zoon de beschermende prikken gewoon mag gaan halen.

Het betreft een zaak van een 12-jarige jongen, die zich wil laten vaccineren tegen het coronavirus om zo zijn zieke oma te kunnen bezoeken. Jongeren onder de 16 jaar moeten samen met hun ouders een beslissing over dit soort medische zaken nemen, maar bij onenigheid gaat de wens van de jongere zelf voor. Zoals de Rijksoverheid het verwoordt: "Kom je er echt niet uit samen? Dan mag je uiteindelijk zelf beslissen of je je laat vaccineren."

De rechtbank Noord-Nederland bevestigt dit principe nog eens in de uitspraak van vandaag. Daarin toont de rechter wel enig begrip voor de angst die de vader van de jongen heeft voor zeldzame bijwerkingen, zoals een ontsteking van het hartzakje of de hartspier. Die bijwerkingen kunnen zich wel voordoen, maar ze zijn ook goed behandelbaar en leiden vrijwel altijd tot volledig herstel. Mogelijke risico's op lange termijn waar de vader over was begonnen "missen iedere feitelijke grondslag", concludeert de kinderrechter.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml