Rechter: 'Paintballen met wolf mag voorlopig nog niet'

Rechter: 'Paintballen met wolf mag voorlopig nog niet' 

01 september 2023 - 11:55

Is dat even jammer voor Gelderland. Het blijft voorlopig verboden om een paintball-geweer leeg te schieten op de wolf. De provincie heeft volgens de rechter nog steeds niet goed genoeg onderbouwd waarom paintballen met de wolf als doelwit nodig is.

Ook vraagt de rechter zich nog steeds af of er geen betere maatregelen of middelen zijn om een wolf die mensen benadert af te schrikken. Nu kan het best zo zijn dat ambtenaren bij de provincie dat misschien wel beter kunnen onderbouwen (als ze beter hun best doen) en daar krijgen ze van de rechtbank zes weken de tijd voor. Daarna neemt de voorzieningenrechter opnieuw een besluit, zo is vandaag bepaald.

De provincie verzon het idee om te paintballen met de wolf toen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe er eentje rondliep die niet meer schuw was en die mensen benaderde. Dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming maakte meteen bezwaar. Sindsdien is het schieten met een paintballgeweer steeds voorlopig verboden door de rechter.

Maar waarom eigenlijk? Volgens de rechter heeft de provincie niet voldoende in kaart gebracht dat de wolf 'probleemgedrag' vertoont. Daarvoor is naar de mening van de rechtbank het oordeel van een wolvenexpert nodig, en zo'n oordeel is er niet. Het is niet uitgesloten dat de wolf die bezoekers van het park benaderde een jong dier was, dat natuurlijk nieuwsgierig gedrag vertoonde. Ook ontbreekt een deskundige vaststelling dat het steeds om dezelfde wolf ging.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml