Rechter: Schone lucht geen mensenrecht
Binnenland

Rechter: Schone lucht geen mensenrecht.

Milieudefensie heeft keihard in het stof gebeten: het verloor een rechtszaak die de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen over 'schone lucht'.

Milieudefensie eiste dat de staat de verplichtingen uit de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor luchtkwaliteit ging naleven. Nederland zou meer moeten doen om de lucht 'schoon' te maken omdat anders het 'mensenrecht op gezondheid' geschonden wordt.

De rechter oordeelde echter dat Nederland al 'bezig' is met zijn leven te beteren en dat er geen bepaling in het WHO-verdrag is opgenomen waarin staat dat dit per direct of op korte termijn dient te gebeuren. Kortom, de vorderingen van Milieudefensie werden afgewezen.

Milieudefensie is "erg teleurgesteld" over het vonnis en overweegt hoger beroep, laat campagneleider duurzame mobiliteit Anne Knol in reactie weten. Ondertussen blijven wij Nederlanders volgens de organisatie vrolijk doorgaan met het ongemerkt meeroken van gemiddeld vijf sigaretten per dag, door alleen maar te ademen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →