Rechter: 'Terecht dat verzekeraar niet dokt voor transgender-operatie'

Rechter: 'Terecht dat verzekeraar niet dokt voor transgender-operatie' 

09 februari 2023 - 12:48

Twee transgender personen krijgen geen vergoeding van hun gezichtsoperaties. Die werden niet vergoed door verzekeraar Zilveren Kruis en dat was terecht, concludeert de rechtbank Midden-Nederland. Tijd voor ophef!

Wat was er aan de hand? Verzekerde transpersonen kunnen bij Zilveren Kruis een gezichtsoperatie vergoed krijgen als er door hun uiterlijke kenmerken verwarring blijft bestaan over hun geslacht. Twee personen wilden hier gebruik van maken omdat ze nog 'mannelijke kenmerken' hadden na hun geslachtsverandering, maar daar ging de verzekeraar niet in mee.

De rechtbank concludeert op basis van informatie van de arts van een van hen "dat inderdaad sprake was van een aantal mannelijke gezichtskenmerken die vrouwelijker gemaakt konden worden". Ook erkent de rechtbank "dat het goed voorstelbaar is dat de vrouw moeite had met deze mannelijke kenmerken en daardoor psychische problemen ondervond". Maar een en ander is niet automatisch voldoende voor een vergoeding, zo is de redenatie.

Maar waarom dan niet? "Zo moet vaststaan dat het uiterlijk van de vrouw vóór de operatie nog zó mannelijk was dat dit bij vrouwen in het algemeen niet voorkomt en zij daardoor niet als vrouw werd herkend", legt de rechtbank uit. "Dat bleek in dit geval niet zo te zijn."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml