Rechter: 'Twitter doet genoeg tegen satanische pedonetwerk-berichten'

Rechter: 'Twitter doet genoeg tegen satanische pedonetwerk-berichten' 

04 oktober 2022 - 11:45

Het is allemaal wat. Weet u nog, die berichten op Twitter over een satanistisch pedofielennetwerk in Bodegraven die complotgekkie Micha Kat en twee andere complotgekkies de wereld in hadden geslingerd? De rechter heeft bepaald dat het sociale mediaplatform zich voldoende inspant om de 'lasterlijke berichten' daarover van haar platform te weren.

Voor wie het toch niet weet, even in het kort: de complotgekkies beweerden dat in Bodegraven een satanisch pedofielennetwerk bestaat. Bewoners, de burgemeester, premier Mark Rutte en RIVM-baas Jaap van Dissel worden daarin beschuldigd deel uit te maken van dat pedo-netwerk dat rituele kindermoorden pleegt. De slachtoffers hiervan zouden op de begraafplaats van Bodegraven liggen.

Raar verhaal, maar wel een verhaal dat door de het-heeft-op-Feesboek-gestaan-figuren onder ons geloofd werd met overlast op de begraafplaats als gevolg. Twitter verwijderde het account van Micha Kat en de twee anderen waarop opruiende en lasterlijke tweets stonden. De gemeente Bodegraven vond dit echter niet genoeg en wilde ook dat Twitter vergelijkbare berichten met dezelfde beschuldigingen van anderen actief opspoort en verwijdert en spande hierom een kort geding aan.

Dat gaat in dit geval te ver, oordeelt de rechter. Niet alles is onrechtmatig en een goed filter is in dit geval volgens Twitter niet te maken. Dat zou de vrijheid van meningsuiting te veel schaden, omdat ook tweets van bijvoorbeeld journalisten die over de kwestie schrijven, dan verwijderd zouden moeten worden. Of bijvoorbeeld dit bericht, en dat moeten we niet willen natuurlijk. Wel vindt de rechter dat Twitter direct moet reageren op concrete verwijderingsverzoeken van de gemeente.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml