Rechter: Uberchauffeur = taxichauffeur

Rechter: Uberchauffeur = taxichauffeur 

13 september 2021 - 12:34

Victorie voor alle chauffeurs die via de Uber-app hun diensten aanbieden. De taxi-app dient hen gewoon in dienst nemen en te betalen volgens het cao Taxivervoer, heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV.

De rechter vindt dat er sprake is van "modern werkgeversgezag" van Uber en concludeert dat het bedrijf "slechts 'op papier' is overeengekomen dat de chauffeurs als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn". Zo wijzen verschillende functies van de app die Uber gebruikt om chauffeurs in contact te brengen met klanten op een werknemersrelatie. Een chauffeur mag bijvoorbeeld maar een paar ritten weigeren voordat hij door het systeem wordt uitgelogd. Ook is Uber bij klachten van klanten de partij die eenzijdig beslist over de oplossing. Het bedrijf kan onder meer besluiten de overeengekomen ritprijs aan te passen.

Uber betoogde eerder dat de meeste chauffeurs niet in loondienst willen bij het bedrijf. Nu moeten ze allemaal behandeld worden volgens de cao Taxivervoer, "ook als de chauffeurs dat niet willen", zo valt te lezen in het vonnis. Uber moet achterstallig loon betalen aan chauffeurs die daarvoor in aanmerking komen. Op hoeveel geld de chauffeurs nog recht hebben, moet het bedrijf uitrekenen op basis van de cao.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml