Rechter: Urenlange misbruik door groep mannen geen verkrachting
Buitenland

Rechter: Urenlange misbruik door groep mannen geen verkrachting.

O jee. Tijd voor weer een dosis ophef op Twitter. In Spanje is zojuist een groep mannen opnieuw vrijgesproken van groepsverkrachting.

De vijf mannen, die zichzelf 'de Roedel' noemden, dwongen in 2016 tijdens de jaarlijkse stierenrennen in Pamplona een 18-jarige vrouw urenlang tot seks. Ze filmden dat met hun mobiele telefoons. Een dag later werden ze in de kraag gevat.

Het Spaanse OM eiste tegen de mannen, tussen de 26 en 29 jaar, 22 jaar cel vanwege groepsverkrachting maar de rechter ging daar in april van dit jaar niet in mee. De vrouw had zich niet verzet - dit deed ze naar eigen zeggen omdat ze hoopte dat het daardoor snel voorbij zou zijn - en dus zei de rechter dat het dan ook geen verkrachting kan zijn.

Gevolg: grote ophef in Spanje, wat zich uitte in massale protesten in de straten van Pamplona en een soort #MeToo-achtig trending-topic op Twitter met de hashtag #Cuentalo (Spaans voor 'vertel het'), waarin allerlei vrouwen hun verkrachting-ervaringen deelden.

Nu heeft dus een nieuwe rechter het omstreden vonnis bevestigd. Overigens worden de mannen alsnog best zwaar gestraft. Vanwege het misbruik moeten ze negen jaar lang achter de tralies brommen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →