Rechter: 'Zeggen dat zuivel tot ernstig dierenleed leidt is oké'

Rechter: 'Zeggen dat zuivel tot ernstig dierenleed leidt is oké' 

24 november 2022 - 14:48

De uitspraak "zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed" is toch niet onrechtmatig. De rechtbank Midden-Nederland heeft stichting Dier&Recht daar gelijk in gegeven. Op zich ook wel logisch, want de andere partij in het geschil (Agractie) kwam niet opdagen tijdens de zitting.

Die liet eerder al weten geen verweer te voeren in de zaak, omdat dat tot zeer hoge kosten zou kunnen leiden.

Agractie won vorig jaar nog een kort geding tegen Dier&Recht. De actiegroep had met succes bij de rechtbank geklaagd over een reclamecampagne waarin de organisatie wees op het weghalen van kalveren bij hun moeder. Op de poster stond een kalf in een kruiwagen afgebeeld met de tekst "Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder." Agractie stoorde zich daaraan en vond dat veehouders ten onrechte als dierenmishandelaars werden afgeschilderd.

Ook de rechtbank vond de stellingen op de posters onvoldoende onderbouwd. In hoger beroep hield die uitspraak stand. Daarop begon Dier&Recht een zogeheten bodemprocedure. In zo'n rechtszaak is veel meer ruimte voor uitgebreide betogen. De rechtbank Midden-Nederland, die deze zaak behandelde, maakt in het vonnis duidelijk dat de toets "heel beperkt" was door het gebrek aan verweer.

De uitkomst is daarom dat de uitingen van Dier&Recht niet onrechtmatig zijn. Agractie moet ook opdraaien voor de proceskosten van 1364 euro én voor schade die Dier&Recht heeft geleden als gevolg van de eerdere uitspraak in het kort geding.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml