Rechts-extremisme leeft op, maar valt best mee 

06 november 2018 - 09:58

Net nadat de AIVD u liet weten dat u zich gelukkig mag prijzen te wonen tussen zo'n 500 jihadistische landgenoten en enkele duizenden sympathisanten, wil de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) ook graag iets vertellen over de grote tegenhanger: extreem-rechts. Dat zou aan een opleving bezig zijn.

Wowowow, niet dat u denkt dat zij een actueel gevaar vormen voor West-Europa. In vergelijking met 1990, zo'n beetje de hoogtijdagen van extreem-rechts, loopt het allemaal zo'n vaart niet. De conclusie van het rapport luidt: De dreiging neemt wel toe, maar valt aan de andere kant wel mee.

Internet en ideologische vernieuwing

Boosdoeners anno 2018 blijken het wereldwijde web en ideologische vernieuwing. Die geven de rechts-extremistische scene in West-Europa inclusief Nederland een nieuwe impuls en vergroten de polarisatie tussen rechts-extremisten en hun links- en islamitisch-extremistische tegenstanders.

Wat ook niet meehelpt is die jarenlange afwijzende houding richting de vredelievende islam en jihadisme alsmede de vluchtelingenstroom richting Europa. Koren op de molen van extreem-rechts, zo schrijft het rapport.

Maar, maar, maar

Echt bang wordt NCTV pas van het feit dat zij lastig in kaart kunnen brengen wie er nu extreem-rechts is en wie niet. Dat blijkt uit de volgende passage: 

In veel West-Europese landen volgde een gewelddadige reactie vanuit rechts-extremistische hoek na een reeks van jihadistische aanslagen. Dit geweld hoeft niet uit rechts-extremistische groeperingen voort te komen, maar ook burgers buiten de georganiseerde rechts-extremistische kaders kunnen geweld met extreemrechtse motieven toepassen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie