Rechtsextremisme maakt Oost-Duitse economie kapot
Buitenland

Rechtsextremisme maakt Oost-Duitse economie kapot.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft een rapport uitgebracht waarin grote zorgen worden geuit over xenofobie, rechtsextremisme en intolerantie. Deze ongure krachten doen de maatschappij niet veel goeds en maken vooral de economie van de voormalige DDR kapot. 

Uit het rapport blijkt dat geweld van extreemrechtse Duitsers tegen vluchtelingen en asielzoekerscentra het afgelopen jaar sterk is toegenomen. "De grenzen tussen burgerlijk protest en vormen van extreemrechtse actie vervagen steeds meer", aldus het rapport volgens NRC. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op het toerisme, want de meeste mensen zitten liever niet voor hun caravan met op de achtergrond een brandend asielzoekerscentrum (azc).

"De grote meerderheid van de Oost-Duitsers staat niet vijandig tegenover vreemdelingen", zei staatssecretaris Iris Gleicke (SPD) bij de presentatie van het rapport, "maar ik zou willen dat deze meerderheid luider en duidelijker stelling neemt."

Na de val van de muur hebben de voormalige communistische deelstaten een economische inhaalslag gemaakt, maar nooit het niveau bereikt van de deelstaten in het toenmalige West-Duitsland. De verschillen worden kleiner, maar de extreemrechtse haat kan dit teniet doen. "Oost-Duitsland kan alleen goede ontwikkelingsperspectieven hebben als regio die open staat voor de wereld en waar alle mensen die er wonen zich thuis voelen en deelnemen aan het maatschappelijk leven", staat in het rapport.

Alle artikelen geladen. Overzicht →