Rechtstaat faalt, burgers pakken zelf verdachte op
Binnenland

Rechtstaat faalt, burgers pakken zelf verdachte op.

Eerst was er politie, die hield op met normaal functioneren. Toen was er justitie, daar bleek functioneren ook niet meer echt een ding te zijn.

Bleef over: boze burgers die keer op keer slachtoffer werden van niet functionerende politie, een incompetent OM en softe straffen dankzij softe rechters met te weinig inzicht van wat er in de samenleving speelt.

In die samenleving broeide iets. Een veenbrand. Even onzichtbaar als onblusbaar.

Dus toen er in de Bredase wijk Tuinzigt een meervoudig verkrachter terugkeerde van zijn, ongetwijfeld, beperkte straf om zich gewoon wéér aan een vrouw te vergrijpen (en haar neer te steken), notabene in haar eigen woning te Tuinzigt, waren de rapen gaar. De beer was los, de boot was aan, de geest uit de fles, de doos van Pandorra open. De veenbrand laaide op. Hete vlammen likten aan de fundamenten van de rechtsstaat.

Als ware het een buurtactiviteit in het kader van participatiesamenleven maakte heel Tuinzigt jacht op de dader. En vond de dader. En mishandelde de dader.

Ineens was de politie er wél en kregen de boevenjagers politiehonden op zich afgestuurd. En werd de dader, eindelijk, opgepakt.

Moraal van dit verhaal: dit zegt veel, zo niet alles, over wat er momenteel gaande is in Dat Gave Land Nederland. Nu maar hopen dat politici het ook lezen:

"We spelen niet voor eigen rechter, sociale controle gaat ook voor. Maar we willen duidelijk maken dat dit niet kan, dat het rechtssysteem faalt. De politie heeft een fout gemaakt hem in de oude wijk toe te laten. Weet je, wij hebben meer lef dan de politie. Wij praten met mensen in de buurt aan wie de politie voorbijgaat. Die kennen ons en wijzen ons in de goede richting. We hebben een probleem opgelost, maar dat lees je nergens in de krant. Wij hebben hem gepakt en nu strijkt de politie met de eer. Wij hebben hem gepakt, voor ons eigen bestwil, voor dat van de wijk en onze families. Hij had niet langer moeten rondlopen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →