Reclassering: Ons doodbedreigen? Zoek het dan zelf maar uit
Binnenland

Reclassering: Ons doodbedreigen? Zoek het dan zelf maar uit.

Tja, we hebben het ook met deze mensen te doen. Criminelen in het kader van een tweede kans (of derde of vierde of nog meer) moeten begeleiden bij een terugkeer in de maatschappij. Vervelende baan lijkt ons dat.

Vertrekkend bestuursvoorzitter Sjef van Gennip doet tegenover De Volkskrant een boekje open over de werkzaamheden en vertelt dat Reclassering Nederland met bepaald type menschen zo klaar is dat het mogelijk begeleiding gaat weigeren bij hen die zich schuldig maken aan doodsbedreigingen of die zelf op een dodenlijst staan.

Om wie gaat dat dan? De bestuursvoorzitter doelt onder meer op daders en verdachten die betrokken zijn bij de 'Mocro-oorlog', en die bekendstaan om nietsontziende liquidaties. Zo schijnt het wel eens voor te komen dat cliënten op gesprek komen die een kogelwerend vest dragen uit angst dat hij een rivaal tegenkomt.

Maar ook andere criminele jongeren maken zich tijdens reclasseringsgesprekken schuldig aan geweld, aan het gooien met meubels en aan doodsbedreigingen. Het bestuur is dat zo zat, dat het overweegt om opdrachten als 'onuitvoerbaar' terug te geven.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →