Regenboog-niqaabs en Boerka Pride

Regenboog-niqaabs en Boerka Pride 

10 augustus 2019 - 12:27

Het was een bijzondere Pride dit jaar. Met veel regenboogvlaggen in de straten en nog meer regenboog-niqaabs online. Daar waar tijdens de demonstraties en Canal Parade normaliter een statement wordt gemaakt over het recht het lichaam te ontkleden (of te kleden naar eigen wil), draaide de protesten dit jaar veel meer om het recht het lichaam te mogen bedekken. De timing van de ingang van het zogeheten boerkaverbod kon niet symbolischer. Midden in de Amsterdamse Pride Week leidde het verbod tot een golf aan protest. Daarin was het juist de LHBTIQ-gemeenschap die het voortouw nam en zich en masse uitsprak tegen het verbod. Resultaat was een wonderlijke fusie van gender, geaardheid en geloofsuiting.

De roze bijval voor deze dames leidde tot veel woede en hoongelach. De gesluierde vrouwen zouden immers anti-LHBTIQ zijn, zo viel op sociale media te lezen. In mijn beleving is echter niets minder waar. In de afgelopen jaren regende het steun en reacties van gesluierde dames op mijn publieke “coming-out” als man. De foto’s van regenboog-niqaabs worden massaal op de besloten Facebook-groepen voor niqaab-dragende dames gedeeld. Hoe ik dat weet? Ik ben door verschillende niqaab-dragende vrouwen tot hun community-pagina’s uitgenodigd. Voor zover hun vermeende mannenhaat en trans- of homofobie.

In de agressie op straat, publieke ophef en virtuele beledigingen die mijn transitie opriep zien zij juist herkenning, zo schrijven ze mij. Het venijn dat hun gezichtsbedekkende kleding oproept verschilt weinig van de scheldkanonnades en spuugpartijen die ik ontving. En oh ja, even voor de duidelijkheid: die agressie kwam en komt steeds uit dezelfde hoek, die van heteroseksuele witte mannen die luid schelden en wild om zich heen slaan bij alles wat en iedereen die van hun status quo afwijkt. Het AD helpt daarin graag met een heuse handleiding die je leert hoe je gesluierde vrouwen straffeloos tegen de grond kunt werken.

We hebben in Nederland helemaal geen boerka’s. Wel dragen zo’n tweehonderd vrouwen de niqaab, de gezichtsbedekkende sluier waarbij de ogen zichtbaar zijn. En dat was het aantal vóór ingang van het verbod. De ophef en woede over de nieuwe wetgeving is zo groot, dat het me niets zal verbazen als vrouwen nu juist de sluiers in worden gejaagd. De wet is een slecht doordachte, nog slechter uitgewerkte, inconsistente en bijzonder discriminerende en seksistische maatregel die mensen en organisaties lijnrecht tegenover elkaar zet. Er bestaat geen enkele actuele veiligheidsdreiging van vrouwen in niqaabs. Ook het argument dat dit goed zou zijn voor de vrouwenemancipatie is klinkklare onzin. Het gedwongen ontbloten van het gezicht heeft niets te maken met de bevrijding van de “onderdrukte” vrouw. Deze wet druist juist in tegen het vrouwelijk zelfbeschikkingsrecht.

Ik ben geen fan van de niqaab. Ik zie mensen liever in het gezicht, vooral vrouwen. Daar waar deze vrouwen gedwongen worden hun gezicht te bedekken, zal ik de felste voorstander zijn van hun “bevrijding”. En ik niet alleen: ook veel van deze gesluierde dames zelf schrijven dit in heldere taal op Facebook. En ja, natuurlijk heb ik moeite met de onderliggende gedachtegang dat de vrouw zich zou moeten bedekken voor het mannelijke oog. Het zou de man zelf moeten zijn die zijn oog uitrukt als het hem verleidt, zoals Jezus in de Bijbel zegt. Maar de waarheid gebiedt te zeggen dat geen man dit doet. En dus is het aan de vrouw zelf te beslissen wat ze hiermee wil. Voor sommige vrouwen - een heel gering aantal - betekent dit dat zij zich veiliger wanen in een niqaab. Niet leuk wellicht, ongemakkelijk ook, maar toch echt haar recht. Net zoals het haar recht zou moeten zijn met blote borsten over straat te pareren - iets wat overigens ook al niet meer mag. Het vrouwelijk lichaam wordt wat dat betreft alsmaar meer gecontroleerd in een land dat voortdurend een lofzang uit over zijn eigen tolerantie. De slachtoffers? Tweehonderd vrouwen als volgende pion in een vies, seksistisch politiek schaakspel.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie