Registratie zaaddonoren gaat ruk
Binnenland

Registratie zaaddonoren gaat ruk.

De registratie van spermadonoren schiet tekort. Daardoor trekken kinderen van zaaddonoren mogelijk aan het kortste eind. Klinieken moet registreren uit welk trekvat het zaad komt. Een zaaddonor mag maar 25 nakomelingen hebben, om eventuele incest te voorkomen. 

De slechte registratie komt naar voren na een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Die onderzocht 17 vruchtbaarheidsklinieken, weet het AD. Het onderzoek moest er komen na de misstanden bij Medisch Centrum Blijdorp in Barendrecht. In 2009 moest die kliniek dicht nadat bleek dat ze zaad hadden gemengd van verschillende donoren. Ook sjoemelde de kliniek met gegevens. Mogelijk doneerde de directeur zelf ook zijn pudding.

Nu blijkt dat misstanden zoals in Blijdorp niet voorkomen in andere klinieken. De administratie wordt redelijk bijgehouden, maar die gegevens worden dan weer niet gedeeld met andere klinieken. Wel wordt de vraag gesteld of mannen ook elders leveren. Als dat het geval is mogen ze hun zaad niet opnieuw dumpen. Of het zaad ook het uiteindelijke resultaat biedt waarvoor het bedoeld is, wordt in menig kliniek niet in de administratie opgenomen. Ook de houdbaarheid van het hoofdbestandsdeel van een diamond necklace wordt niet altijd goed bijgehouden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →