'Registreer pedo-docenten'
Binnenland

'Registreer pedo-docenten'.

Volgens Peter Hulsen van de organisatie Ouders en Onderwijs is het hoog tijd dat docenten die hun boekje te buiten gaan worden geregistreerd. Hiermee wil hij voorkomen dat leraren die zich meermaals schuldig maken aan ontucht of zich vergrijpen aan leerlingen weer voor de klas belanden.

"Als blijkt dat een leraar op vier achtereenvolgende scholen fouten kan maken, en op een vijfde school opnieuw een baan krijgt, dan gaat er iets grandioos mis. Er zit dus blijkbaar een gat", zegt Hulsen tegen de NOS. Hij verwijst hiermee naar de zaak van een 28-jarige wiskundedocent. Die had onder andere seksueel getinte chatgesprekjes met zijn leerlingen. Soms haalde hij ze over filmpjes en foto's van zichzelf te sturen. 

De docent werd betrapt, maar de meeste scholen zagen niet genoeg reden om aangifte te doen. Daarom wist de man telkens weer een Verklaring omtrent Gedrag te krijgen en kon daarmee op vijf scholen ontucht plegen met jonge meisjes. Hij werd deze week in de kraag gevat.

"Er moet een sluitende manier komen om te voorkomen dat iemand die in de fout is gegaan dat nog een keer doet", meent Hulsen. "Je wilt dat de ervaring met zo'n docent ergens wordt vastgelegd en voor anderen is terug te vinden. Zo kunnen scholen nagaan wat het verleden van een docent is die ze in dienst willen nemen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →