Reizigers frauderen voor tonnen bij NS
Binnenland

Reizigers frauderen voor tonnen bij NS.

En alweer een faal bij de NS. Tegenwoordig is de controle naar eigen zeggen wél zeer streng en nauwkeurig, maar uit onderzoek van het AD blijkt dat het jarenlang kinderlijk eenvoudig was om te frauderen met een kaartje bij de NS.  

Zo bestaat er de Geld Terug Regeling bij vertraging. De naam zegt het al, de NS betaalt u terug als u weer eens te laat komt op werk omdat de trein last heeft van blaadjes op het spoor. Vijftig treinreizigers kregen jarenlang op deze manier geld terug, ook als zij die reizen helemaal niet maakten.  In totaal ging de NS zo voor een ton het schip in.

Dat was heel simpel: door reisinformatie te raadplegen wisten de reizigers welke treinen vertraging hadden en met die gegevens werd geld terug gevraagd. Er was nog geen verplicht in- en uitchecken bij een ov-jaarkaart, dus hoefde de reis helemaal niet gemaakt te zijn. Volgens de NS was de controle handwerk en vond die alleen steekproefsgewijs plaats.

Voor de rechter

De rechtbank in De Haag buigt zich vandaag over nog twee zaken waarin NS in totaal liefst 400.000 euro terugvordert van mensen die via bedrijfjes hebben gefraudeerd met NS-Business Cards. Ze vroegen tientallen kaarten aan die goed werden gebruikt, maar betaalden er nooit voor. Een iemand kon er zelfs een vakantiehuisje van bekostigen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →