Rekenkamer: Rutte voor 3e jaar op rij bonnetjes kwijt t.w.v. 15,5 miljard

Rekenkamer: Rutte voor 3e jaar op rij bonnetjes kwijt t.w.v. 15,5 miljard 

18 mei 2022 - 12:23

Het begint een traditie te worden: voor het derde jaar op rij maakt het kabinet een potje van het eigen financiële beheer. Volgens de Algemene Rekenkamer is van 15,5 miljard euro aan verplichtingen die de Rijksoverheid in 2021 aanging, niet vast te stellen of de uitgaven wel rechtmatig zijn.

15,5 miljard euro. Een giga-bedrag, nog erger dan in 2020 en wat voor het laatst in 2008 voorkwam bij de aankoop van de ABN-AMRO. Alleen heeft de regering nu geen verliesgevende bank gekocht, maar verschuilt het zich nog steeds achter crisismaatregelen. Dat kan niet, vindt de Rekenkamer. 

De onduidelijkheid van de rechtmatigheid van daadwerkelijke uitgaven ging net over de toegelaten grens van 1 procent. Voor het derde jaar op rij lukte dat het kabinet niet. "Het ijs is dun, soms te dun. En het is niet altijd mogelijk gebleken om hard over zwakke plekken heen te schaatsen", zegt de Rekenkamer. De controleur houdt toezicht op de manier waarop het kabinet uw belastinggeld uitgeeft, en kijkt vooral naar de zuinig-, zinnig- en zorgvuldigheid van de uitgaven en verplichtingen.

In 2020 was het grootste zorgenkindje het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), waar enkele miljarden mogelijk onrechtmatig waren uitgegeven of toegezegd. De problemen bij dat departement "zijn kleiner geworden, zowel in absolute getallen als verhoudingsgewijs". Maar de Rekenkamer spreekt in zijn verantwoordingsonderzoek nog altijd van "een ernstige onvolkomenheid". Van "een fors deel van de uitgaven die het ministerie deed en de verplichtingen die het aanging" staat de rechtmatigheid nog niet vast.

Een deel van de onrechtmatigheid komt bij Defensie vandaan, voegt de Rekenkamer toe. Bij 1,4 miljard aan aanbestedingen zijn fouten gemaakt. "Ook lichtte de minister het parlement niet steeds tijdig in over uitgaven,voortvloeiend uit wijziging van beleid." Hierbij gaat het om ruim 1 miljard.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml