Rellen bij ontruimingen 'jungle' in Calais
Buitenland

Rellen bij ontruimingen 'jungle' in Calais.

Nog voordat de officiële ontruimingen van de zogenoemde jungle in Calais beginnen, zijn er al rellen ontstaan. Vanochtend vroeg is er met stenen gegooid naar de politie, waarop die reageerde met traangas, zegt de Belgische krant L'Echo.

De Franse regering wil het omstreden kamp vanaf morgen officieel ontruimen, zodat het op vrijdag leeg is. De vluchtelingen worden vanaf morgen met bussen naar diverse opvangcentra in Frankrijk gebracht.

Er wonen volgens de officiële Franse cijfers zo'n 6.500 illegalen in de krottenwijk, maar volgens een telling zaterdag van hulporganisaties gaat het om zo'n 8.100 migranten. Deze willen het liefst zo snel mogelijk naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken.

Sinds de aankondiging van de ontruiming in september zijn er al ruim tweeduizend illegalen het kamp ontvlucht. Hulporganisaties vrezen dat veel illegalen een winter tegemoet gaan in andere vluchtelingenkampen zonder infrastructuur en ondersteuning. Daar zouden ze gemakkelijk in de handen kunnen vallen van mensensmokkelaars.

Extra controles

Om te voorkomen dat de vluchtelingen hun heil zoeken in België en van daaruit naar Groot-Brittannië proberen te komen, heeft België 120 politieagenten naar de grensstreek gestuurd, die extra controles uitvoeren.

'No Border'-gekkies

In de jungle wonen volgens de autoriteiten ook zo'n tweehonderd activisten van de No Border-beweging, die voor een grenzeloze wereld pleit.

Meer lezen over Vluchtelingen?
Alle artikelen geladen. Overzicht →