
Remkes: 'Iedereen blij, behalve landbouwsector'
Het rapport van 'stikstofbemiddelaar' Johan Remkes waar iedereen zo lang op heeft gewacht. Zoals iedereen een beetje heeft gevreesd gaat het mes niet in het jaartal 2030, maar wel in de 500 tot 600 grootste stikstofvervuilers, zogenoemde piekbelasters. Hun uitstoot moet zo snel mogelijk worden beëindigd. "De landbouwsector gaat niet blij zijn met het rapport."
Nou, fijn dat hij het zelf ook inziet. De verhoudingen tussen onder meer boeren en het kabinet zijn nog steeds "buitengewoon broos". Het vertrouwen is "nog niet hersteld", zegt Remkes bij de presentatie. Volgens hem heeft een deel van de boeren het gevoel "als verliezer in het verdomhoekje te worden gezet".
Maar wat gaan we hieraan doen? Het kabinet moet "de staat van de natuur" meer centraal gaan stellen in plaats van vooral naar stikstofcijfers te kijken, vindt Remkes. Wat hem betreft moet wel worden vastgehouden aan de stikstofdoelen voor 2030, maar moet het in sommige gevallen ook mogelijk zijn om meer tijd te nemen. Dat zou in 2025 en 2028 moeten gebeuren. Als op bepaalde plekken een halvering echt niet haalbaar is, zou enige flexibiliteit mogelijk moeten zijn.
Remkes ziet voor de korte termijn echter "geen andere route" dan gerichte uitkoop van 500 tot 600 bedrijven, zowel in de landbouw als daarbuiten, die veel stikstofneerslag in de natuur veroorzaken. Liefst vrijwillig, maar als dat niet lukt dan moeten ze gedwongen worden. De compensatie moet "zo ruimhartig mogelijk" worden.
Teleurstellend, nietwaar? Remkes zelf vindt ook dat de verwachtingen over zijn rapport wat te hoog zijn opgeschroefd. Daarover had hij voordat hij aan zijn klus begon al "gemengde gevoelens". Het schrijven van een rapport "met aanbevelingen over de hele aanpak verhoudt zich slecht tot de politiek-bestuurlijke verantwoordelijkheid", vindt hij. Volgens Remkes werd de reikwijdte van zijn rapport na ieder gesprek met organisaties "verder opgerekt".
{{comment.text}}