Renault legt productie stil om ransomware-aanval
Tech

Renault legt productie stil om ransomware-aanval.

Renault, de op drie na grootste automotivegroep, heeft door de ransomware-aanval van gisteren de autoproductie van verschillende fabrieken stil moeten leggen.

Bij de aanval van gisteren werden Windows-computers als het ware overgenomen door software. Na zo een overname kan de eigenaar van de computer niet meer bij zijn bestanden, tenzij diegene een bepaald bedrag overmaakt. In dit geval ging het om 300 bitcoins, weet RTL nieuws.

Volgens Europol had een ransomware-aanval, de aanval in kwestie maakte 75.000 'slachtoffers', nog nooit de omvang van die van gisteren. Onder andere Deutsche Bahn, Telefónica en verschillende Britse ziekenhuizen werden getroffen. Reizigers van Deutsche Bahn deelden foto's van borden waarop te zien was hoe de Duitse spoorwegen moesten betalen om weer toegang tot hun systemen te krijgen.

Een IT-specialist wist het virus waarmee de software verspreid werd gisteren onschadelijk te maken. Verschillende nationale en internationale instanties hebben acties aangekondigd. Nederland bleef bij de aanval buiten schot.

Alle artikelen geladen. Overzicht →