Respect

Respect 

17 oktober 2019 - 08:12

Het beeld was prachtig, de sympathie groot: de boeren namen Nederland gisteren over. Tel daarbij op dat het Binnenhof werd afgezet (niemand mag er demonstreren) én het leger ingezet en je beseft: dit is een opstand waar we naar smachtten.

De boeren durven. Zij wél.
De boeren mobiliseren zich. Zij wél.
De boeren komen in opstand. Zij wél.

Waar ze zo boos over zijn (de nieuwe stikstofregels van het RIVM en de ‘oplossing’ van het sluiten van boerenbedrijven), boeit niet echt. De boeren zijn Hollands glorie op hun best en hoe bozer politiek Den Haag op ze wordt, hoe idioter de maatregelen die zij treffen, des te meer de doorsnee Nederlander #teamboeren wordt.

De boeren doen wat de rest nalaat: in opstand komen. Pensioenen die gekort worden? We mopperen en gaan verder. Inkomens die niet vooruit gaan? We halen de schouders op en gaan verder. Zorg voor ouderen die ontoereikend is? We danken God op onze blote knieën dat we nog oké zijn en gaan verder. Een woningcrisis die voort zal duren tot zeker halverwege deze eeuw? We wisten het al en gaan verder. Onderwijs dat een tekort aan leraren heeft? We moeten het ermee doen en gaan verder. Milieumaatregelen die nergens toe leiden behalve nodeloze investeringen? We schudden onze hoofd en gaan verder. De Mocromaffia die de baas in Amsterdam is? We zijn blij er niet te wonen en gaan verder. Het gelieg dat IS-strijders, bruiden en kinderen niet zullen terugkeren? We weten wel beter en gaan verder. De dagelijkse vluchtelingenstroom die niet ophoudt? We draaien ons om en gaan verder. De gratis Mieles voor en het gekraak door uitgeprocedeerde asielzoekers? We zijn blij dat ze niet onze huizen bezetten, kopen zelf een Indesit en gaan verder. Homo’s en vrouwen die gediscrimineerd en mishandeld worden? Tja, het was hun eigen schuld en gaan verder.

We mopperen, tikken wat op ons toetsenbord en gaan verder. Niet opvallen. Wel zuchten. En hopen op verandering.

De boeren willen geen verandering in hun situatie. Zij willen boer zijn. Hollandse glorie en veel meer dan dat zijn. De boeren flikken wat iedereen wil flikken maar te lui en bescheten voor is. De boeren komen wél in opstand tegen de overheid. Zij wél. Wij niet. Wij zijn de makke schapen die gaan slapen in de veronderstelling dat onze overheid het beste met ons voor heeft.

In het diepst van onze ziel willen we allemaal boeren zijn. In de praktijk zijn we neuzelaars die bang zijn dat we onze hypotheek niet kunnen betalen. De boeren weten dat onze overheid niet alleen hun hypotheek bedreigt maar hun hele bestaansrecht. Zij wél. En hebben besloten niet over zich heen te laten lopen.

Respect voor de boeren.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.