Zwarte Piet-ophef suddert na
Binnenland

Zwarte Piet-ophef suddert na.

Het is 6 december. Sinterklaas is weer veilig ons land uitgevlucht en we kunnen het weer even drie weken niet hebben over Zwarte Piet. Dat was gisteren wel anders. Onder andere Matthijs van Nieuwkerk ging tijdens De Wereld Draait Door diep door het stof.

De VARA-presentator had bij zijn volle verstand besloten om de "Kopspijkers Sinterklaas-bloopercompilatie" uit te zenden, maar toch besloot hij het filmpje te disclaimeren: “We weten na alle discussie van de afgelopen tijd dat dit een maatschappelijk gevoelige kwestie is, maar toch vinden we het belangrijk om deze Sinterklaas-traditie in ere te houden en daarom is hier – zonder enige vorm van aanpassing – de Kopspijkers-bloopercompilatie"

U kunt hem hier volledig zien, zonder disclaimer:

Meer Randstedelijke Pietenophef komt uit Utrecht. Daar speelt al jaren de Colombiaanse Alicia Suárez voor Zwarte Piet bij een groot bedrijf. Dit jaar is het echter haar laatste jaar, volgens Metro. Het bedrijf wil volgend jaar graag roetveegpieten, maar daar is Alicia te donker voor. Het bedrijf wil niet langer met Zwarte Piet geassocieerd worden.

Zie hier de prachtige Piet: 

De allerlaatste Pietenophef van 2016 (hopen we) komt van onze eigen overheid. Iedereen en zijn moeder is over zijn theewater omdat Defensie Sinterklaas viert mét Zwarte Piet. In Afrika. Dat kán toch niet?

Er zijn mensen zo boos, dat ze in het Engels twitteren. In de hoop dat ze bijval krijgen uit het buitenland over de schadelijkheden.

Meer lezen over Zwarte Piet?
Alle artikelen geladen. Overzicht →