Rijke pappies vermiste Titanic-onderzeeër zijn f*cked

Rijke pappies vermiste Titanic-onderzeeër zijn f*cked 

21 juni 2023 - 12:39

Daar zit je dan. Op vier kilometer diepte, op de bodem van de oceaan, ergens in de buurt van de Titanic. Een kwart miljoen lichter, samen met nog wat andere rijke pappies. Geen ruimte om te pissen of te schijten, niks te vreten, op misschien wat rijstwafels na. De zuurstof begint op te raken en het enige vertier is een verdwaalde vis die af en toe langs zwemt. Dan baal je!

Het is de situatie van drie miljonairs, een kapitein en de oprichter van het bedrijf dat de diepzeetochtjes naar de Titanic organiseert. Sinds afgelopen zondag dobberen ze rond zo'n 700 kilometer voor de Canadese kust en kan er geen verbinding meer gelegd worden met het moederschip dat de trip coördineert. Waar is de Titan, zoals de onderzeeër van het bedrijf OceanGate heet? Niemand die het weet. Dat de tijd inmiddels wel heel erg begint te dringen, is zeker. Voor donderdag moeten ze gevonden zijn, dan is de zuurstof op.

In een reportage van het Amerikaanse nieuwsstation CBS uit 2022 is te zien hoe verslaggever David Pogue deelneemt aan een expeditie richting de Titanic. Voor iedereen die gefascineerd is door de Titan, is het bekijken van deze reportage een absolute must. Wat je ziet is dat een uiterst krappe en provisorisch ogende onderzeeër, een eigenaar, Stockton Rush, die nu ook aan boord en dus vermist is, die verwoede pogingen doet uit te leggen dat hij samenwerkt met Boeing en NASA, maar ook laat zien dat de capsule wordt bestuurd met een PlayStation-controler.

Verder blijkt dat de 'onderzeeër' zelf niet kan communiceren, los van het zenden van 'pings' naar het moederschip, wat het sinds zondag dus niet doet. Het kan zijn eigen positie niet bepalen, het is niet van binnenuit te openen (ook vervelend mocht onverhoopt blijken dat de onderzeeër gewoon ergens aan de oppervlakte ronddobbert) en het heeft geen ballasttanks om eigen te kunnen dalen of stijgen. In de CBS-reportage zegt de verslaggever ook dat het allemaal erg houtje-touwtje oogt. De capsule is meer dan tien centimeter dik om de enorme waterdruk aan te kunnen, maar de overige materialen bestaan uit zware metalen buizen uit de bouw.

Je zou denken: je bent knettergek als je hierin stapt en een normaal mens begint hier waarschijnlijk ook niet aan. Ondertussen is de Amerikaanse en Canadese kustwacht druk doende de capsule te lokaliseren. Er zouden bonkende geluiden zijn waargenomen, wat zou kunnen betekenen dat de vijf passagiers nog in leven zijn en zo roepen om hulp.

Maar dan nog: mensen levend uit een onderzeeër op de bodem van de oceaan halen is vrijwel onmogelijk, tenzij er een slurf is zodat de passagiers van de ene naar de andere duikboot kunnen overstappen zonder te worden blootgesteld aan de enorme waterdruk, maar daar beschikt deze capsule niet over. Ook zou de vermiste onderzeeër gered kunnen worden door geavanceerde duikboten met grijparmen die de Titan naar de oppervlakte zouden kunnen slepen, maar de tijd is te kort om die op de plek des onheils te krijgen.

Mooie kutsituatie dus. Hopelijk hebben de rijke pappies hun nalatenschap goed geregeld.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml